2011. május 28., szombat

MOBILMÁNIA DVD + CD P. MOBIL új - Jelenlegi ára: 1 590 Ft

eredeti lemez
bontatlan
Mobilmánia koncert DVD (2009)
Zeffer – Rudán– Vikidál – Kékesi Koncert DVD - 2009. április 29. - Petőfi Csarnok
Nagyon vártam a Zeffer – Kékes – Vikidál – Rudán koncert DVD-t, igaz vele kapcsolatban vegyes érzéseim voltak, amelyek már bennem vannak a P. Mobil egykori zenekari tagokból alakult új zenekar kapcsán. A koncert DVD-t azonban csakis a látható és hallható produkció alapján szeretném megítélni. A végeredmény számomra egy libabőröztető fergeteges kiadvány, amely csaknem pótolja számomra, hogy nem tudtam ott lenni.
Mielőtt magára a DVD-re rátérnék egy fontos dolgot ki szeretnék fejteni. Zeffer Andrásnak 2008-ban támadt egy ragyogó ötlete: a P. Mobilból kivált (kirúgott) tagokból egy új csapatot hoz létre, akik mániákusan szeretik azokat a régi dalokat. A csapat össze is állt: Vikidál Gyula (ének), Tunyogi Péter (ének), Rudán József (ének), Kékesi Bajnok László (basszusgitár), Zeffer András (billentyűsök). Sajnos azóta Tunyogi Péter már nincs közöttünk. Senki által el nem vitatható tény, hogy minden joguk megvolt ebben a felállásban zenekart alapítani. Végül is minden zenész azzal játszik egy csapatban, akivel kedve van. A hiányzó posztokat Zeffer András a saját zenekarának a Rock Bandnek tagjaival, mint vendégekkel pótolta. Az sem vitatható joga ennek a zenekarnak, hogy a koncertjeiken P. Mobil dalokat játszanak, enélkül a közönség nem engedné le Őket a színpadról. Schuster Lóránt is elmondta már a volt P. Mobil tagoknak, hogy nem baj, ha az új zenekaruk P. Mobil számokat játszik, de ezt tegyék jól. A csapat felállása garanciája volt annak, hogy ez a kívánalom teljesül... - írta: Horcsin Attila
Szerintem Zeffer András elkövetett két jelentős hibát. Egyrészt az új zenekar neve csaknem megegyezik az anyazenekar, a P. Mobil nevével. A P. Mobil elnevezés és változatai számomra csak olyan zenekart takarhat, ahol ott van Schuster Lóránt. Másrészt a plakátokon, CD borítón, weblapon a jellegzetes kövér betűtípust alkalmazza, amelyet az összes P. Mobil lemezen láthatunk. Személy szerint nem értem miért volt szükség ilyen támadási felületnek kitenni ezt a zenekart. Ha más nevet választanak, a plakátokról kiderülhetett volna, hogy miről van szó, ugyanolyan mániákusan lehetne szeretni és énekelni ugyanazokat a dalokat. Részben a névválasztás eredményeképpen a P. Mobil és a Zeffer András csapata, valamint a rajongók között tulajdonképpen háborús állapotok uralkodnak, amelynek a színtere a zenekarok honlapjának a vendégkönyve. Ezt a harci állapotot a továbbiakban nem elemezgetem, de annyit megjegyeznék, hogy mind a két csapat műsorát nagyon szeretem, zenészeit nagyon tisztelem.
Ezek után magáról a DVD-ről... A borító és a benne lévő füzetecske nagyon tetszik, minden szükséges információt megad és az ember alig várja, hogy a lejátszóba tegye és megnézze, meghallgassa a koncertet. A koncertprogramot elindítva kezdetét egy különleges élmény veszi kezdetét. A műsor elején a Rock Band szerepel, abban a felállásban, ahogy Zeffer András meggyógyulása után, 2007-ben létrejött. Az első néhány dal tulajdonképpen a 2007-es DVD összefoglalója. Nagyon kellemes hallgatni ezt a részt is, az itt szereplő dalokat is nagyon szeretem, főleg az Öregesen ahogy jól esik és a Tegnap itthagyott a kedvenceim. Majd nincs átszerelési szünet, elköszönünk a Rock Band basszusgitárosától, akinek a helyét Kékesi Bajnok László veszi át és a Metálmániával folytatódik a program.
Az igazi őrület a következő dalban a Rocktóberben kezdődik el, amikor színpadra lép Vikidál Gyula és Rudán Joe. Ez a felfokozott hangulat egy pillanatra sem hagy alább, az utolsó hangig kitart. Az együttes színpadi jelenlétük bennem nagyon kellemes emlékeket idéz fel. 1999-ben Schuster Lóránt meghívta Vikidál Gyulát egy P. Mobil turnéra és a Színe-java albumra énekelni. A turné egyik koncertjén a siroki motorostalálkozón ott voltam, amely sokak szerint annak a turnénak a legjobb koncertje volt. A Népstadionban az Omega előzenekaraként tartott turnézáró koncert felvételét nagy örömömre a P. Mobil kiadta most DVD-n, igaz az koránt sem volt olyan jó, mint a siroki koncert.
Gyakran olvasni, hogy Vikidál Gyula már nem tud úgy énekelni, mint 30 évvel ezelőtt. A zenekar egyik vezérrajongója azt mondta nekem, hogy Vikidál Gyula nekünk, vagyis a közönségnek adta a hangját. Ez teljesen így van, a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején évente több száz koncerten énekelt, nem kímélve magát. Az idő telik, mindenki öregszik, Vikidál Gyula is. De ha jó napot fog ki Vikidál Gyula, akkor napjainkban is képes jól énekelni, ahogy ezen a felvételen is.
Valaki sajnos hiányzott. Tunyogi Péter tavaly meghalt, pont az új album feléneklése előtt, amit a többiek nélküle készítettek el. Minden koncerten megemlékeznek Róla. Ezúttal jelen volt a lánya Tunyogi Bernadett, aki az „ Apu dzsekijében” lépett színpadra és énekelte el a Honfoglalás V. tételét. Megható volt látni, ahogy elérzékenyült. A későbbiekben Tunyó a technika révén, egy dal erejéig mégis ott volt a Petőfi Csarnokban. A Menj tovább zenei kísérete élőben hangzott el, amelyre Tunyogi Péter felvételről énekelt. Torokszorító érzés volt a dalt így hallani, közeli képeken látni lehetett, hogy a nézők, zenészek mindannyian sírtak. Csakúgy mint a következő dalban, amelyet Vikidál Gyula írt: Velünk leszel mindig.
Amióta először hallottam Zeffer Andrással a P. Mobilt, azóta tudom róla, hogy zseniális billentyűs. Pár éve a Rock Bandben már frontemberként is szerepel. Először furcsa volt őt énekelni is hallani, de tetszett és egyre jobb. Színpadi showmanként is nagyon tetszik, amit nyújt. Játszik a Hammondján és a zongoráján, énekel, konferál, lényegesen több a szerepe, mint régen a P. Mobilban. És nagyon fontos megemlíteni, hogy jól kézben tart és irányít olyan megfékezhetetlennek tartott embereket, mint Rudán Joe és Kékesi Bajnok László.
A Petőfi Csarnokban tartott koncert műsor további részében egyaránt szerepelnek régi klasszikus, kihagyhatatlan P. Mobil dalok, illetve újabbak a 2008-ban megjelent Ez a mánia lemezről. Utóbbi albumot szeretem és most a koncertváltozatot hallgatva is ugyanazt érzem, mint 1998-ban a Tegnap itt hagyott című Tunyogi Rock Band albumnál: igazi P. Mobil zene, gitárokkal, Hammonddal, de valahogy érdekes nem Mobilos szövegvilág. Utóbbi nem is csoda, hiszen Horváth Attila írta a szövegeket, aki az egyik legjobb magyar szövegíró, csakúgy mint Schuster Lóránt. Természetes dolog, hogy más emberek másféle szöveget írnak. Érdekes, hogy így vegyesen hallgatva régi és új dalokat, nem annyira éles a kontraszt, mint az album első hallgatásakor.
A koncert tele volt meglepetésekkel, remek ötletekkel. Itt most már csak a Honfoglalás rövidített verzióját említeném meg. Kicsit furcsa, hogy az elejét nem Schuster Lóri mondja el. Különlegességet jelentenek az Echo Quartett vonósnégyes hölgyei (igaz alig hallani Őket), illetve az egykori P. Mobil dobosok (Döme Dezső, Herpai Sándor, Németh Gábor és Pálmai Zoltán) által eljátszott Harci dob-show.
Összességében a vegyes érzések megmaradtak. A névválasztást továbbra is szerencsétlennek tartom, de ha ettől eltekintek ez egy fergeteges koncert DVD, az évtized legjobb magyar élő zenei kiadványa. A koncerten sajnos nem voltam ott, de így is óriási élményt nyújtott. Remélem még sokáig együtt maradnak ebben a felállásban és lesz alkalom vissza emlékezni a régi időkre.
Track lista:
01. Túl bolond
02. Öregesen
03. Születtem, szerettem
04. Kötéltánc
05. Fél 4 lesz tíz perc múlva
06. A tegnap itthagyott
07. Metálmánia
08. Rocktóber
09. Még ne búcsúzz el
10. Tűz a folyón
11. Nem változol semmit
12. Mint jó napokban
13. Regina sír
14. Láttam a démont
15. Honfoglalás I.
16. Honfoglalás V.
17. Főnix
18. Tűzimádó
19. Messziről jövünk
20. Menj tovább (az ének felvételről: Tunyogi Péter)
21. Velünk leszel mindíg
22. Pokolba tartó vonat
23. Ez a mánia
24. Miskolc
25. Kétforintos dal
26. Utolsó cigaretta
Közreműködő zenészek:
Vikidál Gyula – ének
Rudán Joe – ének
Kékesi Bajnok László – basszgitár, ének, vokál
Zeffer András – billentyűsök, ének, vokál
Vámos Zsolt – gitár
Kozma Tamás – gitár
Borbély Zsolt – dobok
Lőrincz Viktor – basszusgitár
Mészáros Péter – billentyűsök
Tunyogi Bernadett - ének
Echo Quartett vonósnégyes:
Kerényi Dorka - I. hegedű
Bánhegyi Tünde - II. hegedű
Érsek Lilla - brácsa
Andrási Mónika - cselló
Döme Dezső – dobok
Herpai Sándor – dobok
Németh Gábor – dobok
Pálmai Zoltán - dobok



Jelenlegi ára: 1 590 Ft

Az aukció vége: 2011-06-15 06:32
. MOBILMÁNIA DVD + CD P. MOBIL új - Jelenlegi ára: 1 590 Ft

Fontos